Το ΝΑΤΟ ενέκρινε το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων

  • -

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων

Tags : 


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέστειλε χθες Δευτέρα το κείμενο στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους, Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν διατυπώθηκαν τελικά αντιρρήσεις από την Βουλγαρία που απειλούσε με ενστάσεις και πλέον απομένει η υπογγραφή του πρωτοκόλλου, κάτι που αναμένεται εντός των ημερών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να είναι η πρώτη που θα υπογράψει και αυτό θα ενεργοποιήσει την αλλαγή του ονόματος και θα στρώσει το δρόμο για την διαδικασία που θα καταλήξει στην αύξηση του αριθμού των μελών της Συμμαχίας στα 30».

«Η ημερομηνία υπογραφής του Πρωτοκόλλου Εισδοχής θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες», αναφέρει άλλωστε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, και προσθέτει πως «πλέον αξιωματούχοι των Σκοπίων θα μπορούν να συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι στις συνόδους του ΝΑΤΟ».
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί , ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι.Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Tο χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».