Στρατής Πανούριος : «Το είπε ο Γέρος».

  • -

Στρατής Πανούριος : «Το είπε ο Γέρος».

Tags : Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός του Εθνικού θεάτρου μίλησε στον Anonymous Radio.

 

– Κύριε Πανούριο θα θέλαμε να μιλήσουμε για την θεατρική παράσταση στο μουσείο Μπενάκη, στην οποία πρωταγωνιστείτε και επιμελείστε σκηνοθετικά.
– Καταρχάς η παράσταση μας ονομάζεται ” Το είπε ο Γέρος” και αφορά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το μουσείο Μπενάκη σε σχέση με το ερευνητικό PROJECT ” Από την σιωπή της προσθήκης στο θεατρικό λόγο”, με αφορμή την ελαιογραφία το πρότυπο του Έλληνα αγωνιστή” που υπάρχει εντός του μουσείου και θα μπορούσε ακόμα και σήμερα να ενσαρκώσει τον ίδιο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,καθώς και το σπαθί του το οποίο βρίσκεται στον τρίτο όροφο του μουσείου Μπενάκη. Η παράσταση είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα του, ”τη διήγηση συμβάντων της Ελληνικής φυλής από το 1770 έως τα 1836”, που φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα για την Ελληνική ανεξαρτησία όπως ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά τις εμπιστεύτηκε στον Γεώργιο Τερτσέτη. Επίσης έχουμε συλλέξει και άλλα κείμενα που έχουν γραφτεί και αναφέρονται στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και έτσι σε μία μικρή παράσταση φωτίζουμε το πρόσωπο του Γέρος του Μοριά. Ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι και αυτή την στιγμή παίζεται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου Μπενάκη για δύο ακόμα παραστάσεις αυτή την Τετάρτη και την επόμενη.
– Είναι για εσάς μία πρόκληση στην καριέρα σας να υποδύεστε αυτό το ιστορικό πρόσωπο;
– Φυσικά και είναι μία πρόκληση, όλοι θαυμάζουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, είναι η μορφή της Ελληνικής επανάστασης που ζει στις καρδιές μας μέχρι σήμερα και θα συνεχίζει να ζει.
-Διαχρονικά η Ελλάδα τους ήρωες τους περιθωριοποιεί, όπως για παράδειγμα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον οποίο έκλεισαν στην φυλακή.
– Αυτό είναι μάλλον ένα Ελληνικό χαρακτηριστικό που θα το λέγαμε ως αχαριστία ή αγνωμοσύνη απέναντι σε όλους τους ήρωες, ακόμα και τους αφανείς, για να μιλήσουμε και για τους απλούς στρατιώτες που πολέμησαν. Δυστυχώς είναι ένα χαρακτηριστικό που το έχουμε και το φέρουμε για χιλιάδες χρόνια.
– Και ίσως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό;
– Τελικά αν κάνει κάποιος την δουλεία του σωστά ή μία ηρωική πράξη, ας μην περιμένει ανταπόδοση γιατί μάλλον δεν θα έρθει, αλλά όμως η ανταπόδοση που έρχεται από τους απλούς ανθρώπους μέσα στις καρδιές τους είναι πιο σημαντική.
– Γνωρίζουμε το κοινωνικό έργο που επιτελείτε μέσα από την τέχνη σας, ανεβάζοντας παραστάσεις στις φυλακές Κορυδαλλού. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό;
– Είναι μια συνεργασία του Εθνικού θεάτρου και των φυλακών Κορυδαλλού που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η παράσταση μας ” Το είπε ο Γέρος” πέρυσι παίχτηκε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και την είδαν κρατούμενοι και πιστέψτε με, ανατριχιάζω και μόνο που το λέω, ήταν συγκινητική η εντύπωση που άφησε η παράσταση σε αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχει μία σκηνή με την δίκη του Κολοκοτρώνη, που οι αντιδράσεις ήταν πολύ ιδιαίτερες όταν δικαζόταν αυτός ο ήρωας. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Εκπροσωπώντας το Εθνικό θέατρο, το Μάιο θα ανεβάσουμε τον ” θάλαμο αριθμός 6” του Τσέχοφ.