Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS: O ιός HIV σε αριθμούς

  • -

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS: O ιός HIV σε αριθμούς

Tags : 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS είναι η πρώτη παγκόσμια ημέρα υγείας που δημιουργήθηκε. Ξεκίνησε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την υποστήριξη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το AIDS. Το AIDS αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1959, αλλά δε διαγνώσθηκε επίσημα στην Αμερική μέχρι το 1982.

Το 1983, οι επιστήμονες ανακάλυψαν με επιτυχία τον ιό που προκαλεί το AIDS και τον ονόμασαν HIV (Human Immunodeficiency Virus, δηλαδή Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας). 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον HIV αυτή τη στιγμή, ενώ 77,3 εκ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό και 35,4 εκ. έχουν χάσει τη ζωή τους από ασθένειες σχετικές με τον HIV.

Ένας στους εφτά ανθρώπους δε γνωρίζει πως έχει τον ιό, αφού μπορεί να πάρει μέχρι και 10 χρόνια για να εμφανιστούν τα συμπτώματά του. Οι συνεχείς εξετάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διάγνωση – οι επιστήμονες προτείνουν πως ένας άνθρωπος ηλικίας 13-64 πρέπει να εξεταστεί τουλάχιστον μία φορά. Μόνο το 59% των ανθρώπων που έχουν τον ιό έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και το πρώτο φάρμακο για τον ιό εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μόλις το 2012 – μπορεί όμως να μειώσει τον κίνδυνο του HIV κατά 75%.

Μέσα στο 2017, 1.8 εκ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV, ενώ την ίδια χρονιά, 1 εκ. άνθρωποι πέθαναν λόγω του ιού. Μετά από μία έντονη άυξηση το 2004, οι θάνατοι από AIDS έχουν μειωθεί κατά 50% και οι προσβολές από τον ιό έχουν μειωθεί επίσης κατά 49%.

Πηγή jenny.gr