Ο ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟΝ AΝΟΝΥΜOYS RADIO

  • -

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟΝ AΝΟΝΥΜOYS RADIO

Tags : 

 

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μίλησε για την παράσταση “Μιχαήλ Κόλχαας”, την οποία ερμηνεύει και σκηνοθετεί.

 

Καλησπέρα, θα θέλαμε να μιλήσουμε για την θεατρική σας παράσταση “Μιχαήλ Κόλχαας” η οποία παίζεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ήμασταν από τους τυχερούς που παρακολούθησαν την παράσταση, η οποία εκτός από την καταπληκτική ερμηνεία σας, η όλη εξέλιξη και τα γεγονότα, κρατάνε τον θεατή σε διαρκή αγωνία.
– Είναι μια διασκευή από την νουβέλα του Γερμανού συγγραφέα Χάινριχ φον Κλάιστ. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Μιχαήλ Κόλχαας, που είχε συμβεί στην Γερμανία γύρω στο 1500 μ.Χ. Ένας φιλήσυχος και νομοταγής έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα αδικίας από κάποιον άρχοντα της χώρας. Όταν αποτυγχάνει να βρει το δίκιο του μέσω της δικαστικής οδού τυφλώνεται από οργή και αποφασίζει μόνος του, να διεκδικήσει εκείνα που του στέρησαν. Από θύμα μετατρέπεται σε θύτη, μέχρι την στιγμή που συνειδητοποιεί ότι αυτό που κάνει έρχεται σε σύγκρουση με το εσώτερο του εγώ. Ώσπου φτάνουμε στην εκτέλεση του, που γίνεται όμως με έναν τρόπο, μέσω του οποίου διατηρεί την ηθική του ακεραιότητα, υποτασόμενος στην επιταγή του νόμου της πολιτείας. Είναι μια φοβερή ιστορία όπως είδατε και εσείς. Σαν να παρακολουθείς ταινία του Χόλυγουντ
– Πιστεύετε ότι Ο Μιχαήλ Κόλχαας, ταυτίζεται με την γενικευμένη αδικία που υφίστανται οι άνθρωποι εκείνης της εποχής
-Βεβαίως και υπάρχει αυτό το στοιχείο αλλά ανατρέπεται αργότερα. Η τυφλή εξέγερση και η αδιάκριτη σφαγή δεν επιβραβεύεται από το έργο. Όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο το μυαλό σου «θολώνει» και μπορείς να κάνεις πράγματα που είναι άδικα, προσπαθώντας να διεκδικήσεις το δίκιο. Ωστόσο δεν θα ήθελα να είναι αυτή η κεντρική ιδέα του έργου. Ο καθένας όμως, το βλέπει με τα δικά του μάτια,το διαβάζει με το δικό του μυαλό και την δική του ψυχή.


Widget not in any sidebars

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και στην θέση του Μιχαήλ Κόλχαας ήταν ο Νίκος Αλεξίου, πώς θα αντιδρούσε;
-Προφανώς για να ερμηνεύω αυτόν τον μονόλογο επί εφτά χρόνια και να τον συντηρώ μέσα μου, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο που με συνδέει με αυτό. Κάτι που έχει να κάνει με την ψυχή μου. Όλα αυτά που σας περιέγραψα προηγουμένως, υπάρχουν και σε μένα. Το στοιχείο της διεκδίκησης του δικαίου ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να γίνει εμμονικό. Όμως αυτό είναι μία μεγάλη ιστορία, γιατί μέσα σε αυτά τα χρόνια που παίζεται το έργο, μεσολάβησαν και κάποια εξωτερικά γεγονότα στην Ελλάδα, που άλλαξαν την γενικότερη ατμόσφαιρα. Όταν στην αρχή της κρίσης άρχισαν να οξύνονται τα πνεύματα και υπήρχε η άποψη “να βγούμε έξω και να τα κάνουμε όλα λίμπα”, εγώ δεν ήμουν καθόλου υπέρ και φοβόμουν μήπως το έργο διαβαστεί μονόπλευρα, ενώ αντιθέτως είναι αρκετά σύνθετο, διότι υπάρχει πολύ πράγμα από κάτω που σε πρώτη ματιά δεν φαίνεται.
Θα θέλατε να μας μιλήσετε και για την άλλη παράσταση που παίζετε;
– Ναι, αυτό το έργο παίζεται με μεγάλη επιτυχία, Τετάρτη με Κυριακή για δεύτερη συνεχή χρονιά στο θέατρο Δημήτρης Χόρν, στην οδό Αμερικής, λέγεται “Αύγουστος”, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

 

“Κόλχαας” του Χάινριχ φον Κλάιστ

  • Studio Mαυρομιχάλη. Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια
  • Τηλέφωνο : 210 6453 330
  • Παραστάσεις : Έως : 2/1
  • Κάθε Τρίτη 9 μ.μ.
  • Οι δύο τελευταίες παραστάσεις στις 26 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ