ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ : ”ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.”

  • -

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ : ”ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.”

Tags : 


Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μίλησε στον Anonymous Radio και την εκπομπή ”Γιατρέ μου πες μου τι έχω”.

 

Κώστα, ερμήνευσες το τραγούδι ”Rain And Tears” με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής. Μίλησε μας γι’αυτή σου την πρωτοβουλία.
-Εκτός από καλλιτέχνης, είμαι και ένας άνθρωπος που είναι ενεργοποιημένος και στα κοινά. Ήμουν υποψήφιος βουλευτής το 2012, όταν και μου έκανε την πρόταση η φίλη μου Λούκα Κατσέλη, με την Κοινωνική Συμφωνία, ένα μικρό κόμμα που είχε φτιάξει. Δεν μπήκε στη Βουλή γιατί δεν έπιασε το όριο. Όμως με τίμησε ο κόσμος. Βγήκα τέταρτος στη Β’ Αθηνών. Αν έπιανε το ποσοστό το κόμμα ενδεχομένως να είχα εκλεγεί. Δεν έχω ωστόσο καμία φιλοδοξία και ο λόγος που το έκανα ήταν για να βοηθήσω την Λούκα, ένα πολύ σπουδαίο και σοβαρό άνθρωπο. Από εκεί και πέρα ως καλλιτέχνης, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, παρά να αφιερώσω ένα πένθιμο τραγούδι, γιατί έτσι όπως το ερμήνευσα είναι πραγματικά Ρέκβιεμ.
Αυτό που έγινε είναι απίστευτο, είναι εγκληματικό και δεν το έκανα μόνο για τους ανθρώπους που έφυγαν και για όσους πρέπει να ξαναστήσουν την ζωή τους από την αρχή, αλλά και γι’ αυτή την απίστευτη ηλιθιότητα που έχει προηγηθεί εδώ και 30 χρόνια. Το όρος Πατέρα έχει καεί ολοσχερώς από πυρομανείς και από ανθρώπους που θέλουν να κάψουν τα πάντα για να τα οικοπεδοποιήσουν. Το βουνό όμως «καράφλιασε» και το νερό που έπεσε, εξαιτίας της βροχής ήταν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το κρατήσει. Το νερό ωστόσο, ακολουθώντας την αρχαία του διαδρομή, βρήκε στο δρόμο του αντί το ρέμα που είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια, την οδό Κοροπούλη και την ισοπέδωσε. Είναι πάρα πολύ απλό, έκαναν δρόμο το ρέμα. Μιλάμε για τον ορισμό της βλακείας.
Το υπόβαθρο του ”Rain And Tears” σε συνδυασμό με τις εικόνες που επιμελήθηκε ο Κώστας Ανδρεάδης, ένας καλός μου φίλος τον οποίο και ευχαριστώ για την πολύ καλή δουλειά που έκανε, δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας και το τι μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι παρεμβαίνουν με αυτό τον άφρων τρόπο στην φύση. Αυτό ήταν στην κυριολεξία έγκλημα και τιμωρία του Ντοσκογιέφσκι και δεν μιλάω μόνο για το κράτος, γιατί το κράτος είμαστε εμείς.
Οι πολεοδομικοί κανόνες στην Ελλάδα έχουν καταστρατηγηθεί, με αποτέλεσμα να χτίζονται σπίτια κυριολεκτικά όπου να’ναι. Ελπίζω και εύχομαι μετά από αυτή την καταστροφή, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Εγώ αφιέρωσα το τραγούδι αυτό σε όλους, βάζοντας ένα λιθαράκι προς στην συνειδητοποίηση αυτού του προβλήματος. Μακάρι να μπορέσω να βοηθήσω.

 

 

– Κώστα, θα συμφωνήσουμε ότι σίγουρα ο πολιτικός κόσμος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν γίνεται να τα ρίχνουμε όλα σε αυτόν.
– Ο πολιτικός κόσμος έχει ευθύνη. Ωστόσο αν εγώ πήγαινα να «λαδώσω» κάποιον για να χτίσω ένα σπίτι επάνω στο ρέμα, θα έπρεπε η πολεοδομία να μην το επιτρέψει από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές. Είναι συνευθύνη και όσων διαχειριζόντουσαν αυτή την ιστορία, αλλά και του πολίτη, ο οποίος αφού βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει τον νόμο και τον κανονισμό έκανε αυτό το έκτρωμα.
Η ανίερη αυτή συμμαχία ωστόσο, αυτό το απόλυτο λάθος του δούναι και λαβείν, έφερε αυτή την την καταστροφή. Εμείς καθορίζουμε τα πράγματα σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα,η κοινωνία λειτουργεί με την αρχή της πλειοψηφίας, και όχι με την αρχή του ενός όπως στις δικτατορίες. Γι’αυτό καταργούνται τα δημοκρατικά πολιτεύματα, γιατί σε κάποιους δεν αρέσει να λειτουργεί η κοινωνία με αυτό που θέλουν οι πολλοί.
-Ένας πολιτικός κόσμος ο οποίος είναι εκλεγμένος, δεν βρίσκεται σε αυτή την θέση συμπτωματικά.
Εκλεγμένος, αλλά με τι κριτήρια. Εκεί θέλω να καταλήξω. Ο πολίτης έχει μεγάλη ευθύνη και δεν μιλάω κομματικά. Εγώ μιλάω πάντα κοινωνικά. Ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει με γνώση. Ειδικά τα νέα παιδιά που αυτή την στιγμή δεν ξέρουν τι τα χτύπησε με αυτή την κρίση, βγαίνοντας από το Λύκειο είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι. Εγώ λόγω της δουλειάς μου μιλάω με νέους ανθρώπους και σας πληροφορώ, ότι υπάρχουν παιδιά που είναι 18 ετών και θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε το πολίτευμά μας. Δεν μπορούν να περιγράψουν ότι το πολίτευμα μας είναι η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η διάκριση των εξουσιών, νομοθετική εκτελεστική δικαστική. Δεν ξέρουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, η οποία γεννήθηκε εδώ. Αν ανέβω στην ταράτσα του σπιτιού μου, βλέπω την Ακρόπολη.

Γύρω από εδώ έγιναν όλα, γι’αυτό έχω προτείνει δημόσια στον Υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος έχει αποδειχτεί ότι είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησία, στις τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου το μάθημα της Πολιτικής Αγωγής να είναι πρωτεύον. Είμαι κάθετος σε αυτό. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί μία καινούργια γενιά ενημερωμένων πολιτών, για να αλλάξουν τα πράγματα έστω μετά από δέκα η είκοσι χρόνια.

Εάν ο πολίτης δεν πάρει την τύχη στα χέρια του θα συμβεί δυστυχώς αυτό που έλεγε ο Πλάτωνας : ”Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροι σου”, γιατί δεν ακολουθούμε την αρχαία ελληνική σοφία που έχει φωτίσει όλο τον κόσμο, εκτός από εμάς.
Η νέα γενιά που εγώ τοποθετώ μέχρι τη ηλικία των 40 χρόνων, δηλαδή ακόμα οι παραγωγικοί άνθρωποι πρέπει να μορφωθούν κοινωνικά, να καταλάβουν τι γίνεται και όταν έρθει η ώρα να καθορίσουν την τύχη τους.