Ποια είναι πλέον τα σενάρια για το MEGA

Date:09 Ιούλ, 2018

Ποια είναι πλέον τα σενάρια για το MEGA

H απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απορρίπτονται οι προσφυγές των καναλιών για ακύρωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, έχει πυροδοτήσει μεγάλη συζήτηση γύρω από το μέλλον του MEGA.

Το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι, που έχει μείνει ακυβέρνητο με τους δύο από τους τρεις μεγαλομετόχους -Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Βαρδινογιάννη- να έχουν «παραιτηθεί» από οποιαδήποτε διαβούλευση και συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, διανύει τις πιο δύσκολες στιγμές του με τις ελπίδες για σωτηρία να είναι, πλέον, ελάχιστες.

Η Τηλέτυπος, που δεν κατέβηκε να διεκδικήσει μία από τις επτά άδειες στο διαγωνισμό με δικαιολογία ότι θα λάμβαναν μέρος σε αυτόν οκτώ ενδιαφερόμενοι και δεν θα έβγαινε το business plan της Grant Thornton, θα κληθεί να αντιμετωπίσει, το επόμενο διάστημα, την απόφαση του ΕΣΡ. Σύμφωνα με την τελευταία, αφού το MEGA δεν έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για τις άδειες γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας, και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως θεματικός σταθμός, θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του. Μία απόφαση που έχει «παγώσει» προσωρινά λόγω του ΣτΕ, καθώς έκανε δεκτή την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Τα επικρατέστερα σενάρια από εδώ και στο εξής
Για το μέλλον του MEGA τα σενάρια εμπερικλείονται στις παρακάτω προτάσεις…

Η Τηλέτυπος μπορεί ακόμη και σήμερα να διεκδικήσει μία από τις δύο άδειες που έχουν απομείνει από το διαγωνισμό. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο μόνος μέτοχος που σκέπτεται το παραπάνω σενάριο, μελετά το επιχειρηματικό του πλάνο για να δει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.
Ακόμη κι αν οι μέτοχοι δεν κάνουν κάποια κίνηση, οι τράπεζες μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν το δάνειο που έχουν χορηγήσει, αναζητώντας οι ίδιες μέτοχο με τον σταθμό εν λειτουργία και αποδεσμεύοντας μέρος των εταιρικών λογαριασμών.
Οι τράπεζες και η διοίκηση, υπό το βάρος της απόφασης του ΕΣΡ, μπορεί να κρίνουν πως είναι σημαντικότερο να οδηγηθεί η εταιρία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με απώτερο στόχο την πώληση ή ενοικίαση των περιουσιακών στοιχείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η δημοπράτηση της ταινιοθήκης και του σήματος του MEGA.
Το Συμβούλιο της επικρατείας μπορεί να απορρίψει την προσφυγή της Τηλέτυπος, επί της απόφασης κλεισίματος που έχει λάβει το ΕΣΡ, και να σταματήσει να εκπέμπει. Και πάλι, όμως, η εταιρία μπορεί άμεσα να διεκδικήσει άδεια εθνικής εμβέλειας.

Πηγή reader.gr