Όταν το ΕΣΡ τα βάζει με τα ριάλιτι

Date:20 Δεκ, 2018

Όταν το ΕΣΡ τα βάζει με τα ριάλιτι

Εδώ και κάποια 24 ώρα, η απόφαση του ΕΣΡ για διακοπή μιας ημέρας του προγράμματος του Νέου Έψιλον και το πρόστιμο των 30.000 ευρώ κάνει το γύρο του διαδικτύου. Όμως, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έχοντας τις περισσότερες φορές μεγάλη αδυναμία στα ριάλιτι της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το πρόστιμο στο Star και στο «Greece’s Next top model». Ο σταθμός της Κηφισιάς θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ, καθώς το ΕΣΡ έκρινε πως το περιεχόμενο του προγράμματος υποβαθμίζει την ποιότητα της ελληνικής τηλεόρασης. Ακόμη, το συμβούλιο εξέδωσε σύσταση για την εκπομπή, ζητώντας να αναφέρεται η ένδειξη «απαραίτητη η γονική συναίνεση».

Λίγους μήνες πριν, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλλε στον Σκάι την διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, αναφερόμενο στο ριάλιτι επιβίωσης «Survivor», στην ώρα προβολής του και στη σήμανση που υπάρχει. Το ΕΣΡ είχε αναφέρει ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών». Από την πλευρά του, το κανάλι του Φαλήρου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέροντας ότι η απόφαση του ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και πάσχει από πλημμέλειες.

Μεγάλη συζήτηση, όμως, είχε προκληθεί και γύρω από το ριάλιτι σχέσεων, της περσινής σεζόν, του Ant1, «Game of love». Το Εθνικό Συμβούλιο είχε ζητήσει ακρόαση από στελέχη του σταθμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του σωρεία καταγγελιών σχετικά με την ποιότητα του προγράμματος. Ωστόσο, το πρότζεκτ έριξε αυλαία πολύ πριν βγει απόφαση και έμεινε στο συρτάρι των φορμάτ που πέρασαν και δεν σημείωσαν καμία επιτυχία.

Πηγή reader.gr