Οριστικά εκτός διαδικασίας αδειών η «Τηλεοπτική Ελληνική»

Date:29 Ιούν, 2018

Οριστικά εκτός διαδικασίας αδειών η «Τηλεοπτική Ελληνική»

Την τελευταία του ευκαιρία έχασε ο Φίλιππος Βρυώνης για να κρατήσει στα χέρια του την πολυπόθητη άδεια εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέρριψε οριστικά την αίτηση που είχε υποβάλλει η εταιρία «Τηλεοπτική Ελληνική» ζητώντας να μπει στην τελική λίστα με τους υπερθεματιστές.

Να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη απόφαση του ΕΣΡ στην οποία η «Τηλεοπτική Ελληνική» δεν προχωρούσε στο επόμενο στάδιο των αδειών, η τελευταία είχε καταθέσει ένσταση για αλλαγή της απόφασης. Έτσι, το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει μία «ανάσα ζωής» με έναν όρο: να κατατεθούν στοιχεία, μέχρι χθες, από τα οποία θα προκύπτει η πλήρης εξόφληση με τραπεζικό δανεισμό του συνολικού πιστωμένου τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών της M.P.J. HOLDINGS LTD από την εταιρία A-ORIZON MEDIA LTD στην Martine-Nadine Bolle και κατά προέκταση η πραγματική οικονομική σύνδεση της τελευταίας με το μετοχικό κεφάλαιο της υποψηφίας.

Κάτι που δεν συνέβη, καθώς τα μέλη του ΕΣΡ διαπίστωσαν ότι η «Τηλεοπτική Ελληνική δεν συμμορφώθηκε με τον όρο που της είχε τεθεί, κι έτσι διαγράφεται από τον οριστικό πίνακα των προεπιλεγέντων υποψηφίων για τη χορήγηση των αδειών που προκηρύχθηκαν με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ». Κοινώς, τα στοιχεία που κατατέθηκαν δεν ήταν τα προβλεπόμενα και δεν έπεισαν τα μέλη ότι η εταιρία έχει τις οικονομικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Από αυτή τη στιγμή, λοιπόν, Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR) και Ιβάν Σαββίδης (Epsilon TV) είναι οι οριστικοί προεπιλεγέντες για χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ενώ οι «ορφανές» άδειες επανέρχονται στον αριθμό 2.

Οι χαμένες άδειες
Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διαμόρφωση της κατάστασης στα media. Οι δύο άδειες που έχουν απομείνει θα δημοπρατηθούν, όταν και εφόσον κάποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον. Διαφορετικά, αν δεν υπάρξει πρόθεση, η κυβέρνηση θα έχει χάσει από την εν λόγω υπόθεση 70.000.000 ευρώ και το τοπίο θα είναι αρκετά πιο «περιορισμένο». Παράλληλα, αναμένεται και η δημοπρασία των θεματικών αδειών, όπου κι εκεί μπορούν να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις και συμμετοχές επιχειρηματιών που έμειναν εκτός του διαγωνισμού των αδειών γενικού περιεχομένου.