Δάκης : «Ευλογία όταν το χόμπι σου γίνεται επάγγελμα»

  • -

Δάκης : «Ευλογία όταν το χόμπι σου γίνεται επάγγελμα»

Tags : Ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε στον Anonymous Radio και την εκπομπή ” Γιατρέ μου πες μου τι έχω”

 

Είστε ένας διαχρονικός καλλιτέχνης, που αποδίδετε αυτή την διαχρονική επιτυχία των τραγουδιών σας;
– H διαχρονική επιτυχία των τραγουδιών πιστεύω ότι οφείλεται στους συνθέτες και στους στιχουργούς, διότι αυτοί δημιούργησαν τα τραγούδια. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ” Τόσα καλοκαίρια ” που ηχογραφήθηκε το 1968, σε σύνθεση Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Όπως καταλαβαίνετε αυτοί μου έδωσαν το υλικό, εγώ απλά το τραγούδησα και το τραγούδι είναι διαχρονικό.
– Πέραν της μετριοφροσύνης σας, σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο και ποιος τραγουδάει, παίζει ρόλο και η φωνή.
– Σας ευχαριστώ πάρα πολύ…
– Τα πρώτα σας μουσικά βήματα τα έχετε κάνει στην Αίγυπτο, κουβαλάτε κάποια ακούσματα από εκεί;
– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια, η μουσική της Αιγύπτου είναι τελείως διαφορετική. Εντελώς άλλοι δρόμοι από την ευρωπαϊκή μουσική. Είναι πολύ πιο δύσκολη για εμάς τους Ευρωπαίους. Είναι δύσκολο γενικά, να τραγουδήσεις Αραβική μουσική. Δυστυχώς θα έλεγα δεν τα καταφέρνω, δεν κουβαλάω τίποτα από εκεί, απλώς τις αναμνήσεις μου.
Παρά το γεγονός ότι τραγουδάτε αρκετά χρόνια, σχεδόν όλη σας την ζωή, στο ”Κύτταρο” που σας είδαμε- και εμείς από κοντά-, βγάλατε μία απίστευτη ενέργεια και γίνατε ένα με τον κόσμο, στον οποίο υπήρχαν αρκετά νεαροί, ποιες είναι οι εμπειρίες σας από την μουσική σκηνή του Κυττάρου.
– Το Κύτταρο είναι ένας καταπληκτικός χώρος, ένας κλασσικός χώρος, ο οποίος έχει και νέους και πιο μεγάλους στην ηλικία. Τραγουδώντας εκεί ανακαλύπτεις ότι ο κόσμος ήρθε από αγάπη να σε ακούσει, το βλέπεις στα βλέμματα τους, και στο χαμόγελο που είναι αποτυπωμένο στα χείλη τους, ότι δεν ήρθαν απλά και μόνο για να διασκεδάσουν, ήρθαν να ακούσουν τον καλλιτέχνη που έχουν υπόψιν τους να ακούσουν.
– Πιστεύεται ότι σε αυτό έχει συμβάλει και η μουσική τεχνολογία, κυρίως μέσω του youtube, που έχει δώσει τη δυνατότητα σε νεαρό κόσμο να γνωρίσει τα τραγούδια σας;
– Το ίντερνετ έχει τα καλά και τα κακά του. Όσο αναφορά το Youtube, εκτός του ότι κατέστρεψε τη δισκογραφία (γέλια), κατά τα άλλα γίνεσαι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Μπαίνω καμιά φορά και βλέπω ότι τα τραγούδια που εγώ λατρεύω, να έχουν λίγα χτυπήματα, ενώ τραγούδια που δεν τα είχα και σε μεγάλη «υπόληψη», να έχουν εκατομμύρια χτυπήματα. Μένω έκπληκτος, λέω κοίταξε να δεις,άλλο πίστευα εγώ, άλλο αρέσει στον κόσμο.
– Έχετε συμμετάσχει σε Talent Show σαν κριτής ποια είναι η εμπειρία σας από αυτό;
– Το έκανα μία φορά και δεν θα το ξανακάνω ποτέ στην ζωή μου. Το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ, είχα τύψεις, διότι δεν μπορώ να λέω ψέματα. Άμα βλέπεις έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν αξίζει και του το λες μετά βλέπεις πως σε κοιτάει και τι σκέφτεται. Είναι ψυχοφθόρο και μάλιστα ζήτησα να με απαλλάξουν, αλλά μου είπαν ότι δεν γινόταν. Τελικά το «ήπια το ποτήρι» και τελείωσα το Show. Όμως είπα ποτέ ξανά.
– Γενικά πιστεύετε ότι βοηθάει στην προβολή νέων καλλιτεχνών;
– Έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα. Βοηθάει στο να ξεχωρίσεις κατά κάποιο τρόπο. Να σε προσέξει κάποιος κατά τα πρώτα σου βήματα. Ενώ παλιά δεν ήταν έτσι. Βέβαια υπάρχει πληθώρα καλλιτεχνών,που δεν μπορούν πια να απορροφηθούν και το κακό είναι ότι ο ένας αντιγράφει τον άλλον.
– Αυτό όντως είναι μια θλιβερή διαπίστωση. Ουσιαστικά λέτε ότι έχει λείψει το πρωτότυπο
– Τι να σας πω, εγώ μπερδεύομαι πάρα πολύ με τις φωνές, λέω ποιος είναι; αυτός ή άλλος, πολύ λίγες φωνές ξεχωρίζουν πια καθώς και οι συνθέσεις. Η μια σύνθεση είναι παρόμοια με την άλλη. «Συρτορούμπες».. από την αρχή έως το τέλος. Τυχαία μπαίνω σε αυτό το «ευλογημένο» youtube, βρήκα ένα εκπληκτικό τραγούδι με το οποίο έχω πάθει την πλάκα» μου. Είναι τόσο διαφορετικό από αυτά που ακούμε. Ένα τραγούδι το οποίο έχει γράψει η Ανδριάνα Μπάμπαλη και λέγεται ” spell”. Πραγματικά το χαίρεσαι και λες μακάρι όλοι οι συνθέτες να γράφανε τέτοια τραγούδια.
Κάποτε θέλατε να γίνεται αρχιτέκτονας, τελικά γίνατε αρχιτέκτονας τραγουδιών, και πιστεύουμε ότι δεν μετανιώσατε γι’ αυτή σας την επιλογή
– Όχι δεν έχω μετανιώσει καθόλου, το λατρεύω, αυτό είναι το χόμπι μου, δεν είναι επάγγελμα. Όσο για την αρχιτεκτονική τρελαίνομαι ακόμα. Αρχιτεκτονική και διακόσμηση είναι το δεύτερο μου χόμπι.
– Νομίζουμε ότι εκεί είναι και το μυστικό της επιτυχίας, το βλέπετε σαν χόμπι.
– Όταν το χόμπι σου γίνεται και επάγγελμα, ε ναι , αυτό είναι ευλογία.
– Χαρήκαμε πάρα πολύ που μιλήσαμε μαζί σας, καθώς είμαστε από τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια σας
– Το κακό είναι ότι μεγάλωσα και εγώ μαζί σας (γέλια)